InMotion
Fysiotherapie en Fitness

Praktijkadres:
H├╝rthstraat 11
3203 LH Spijkenisse

Tel.: 0181-283419
Fax: 0842-104967

Internet:
www.inmotionfysiofit.nl

E-mail:
info@inmotionfysiofit.nl

 
InMotion Ergotherapie op Facebook

Beweegprogramma voor mensen met
Artrose aan heup en/of knie

(Dit beweegprogramma gaat van start begin 2011)

Makkelijk meer bewegen

Voelen uw gewrichten stijf aan? Doet het ook pijn wanneer u wilt bewegen? Hebt u daardoor moeite met lopen? U zult denken dat het beter is om iedere lichamelijke activiteit te vermijden en daarmee pijn te verminderen. Maar het omgekeerde is waar! Wist u dat wanneer u artrose aan de knie of heup heeft, het extra belangrijk is dat u blijft bewegen? Als u minder beweegt zullen klachten juist eerder optreden en uw mogelijkheden zullen steeds verder afnemen. Bewegen kan pijn en beperkingen verminderen.

Elke dag verantwoord bewegen

Speciaal voor mensen met artrose heeft het KNGF het beweegprogramma artrose aan heup en/of knie ontwikkeld. Dit beweegprogramma mag alleen gegeven worden door register fysiotherapeuten die hiervoor speciaal zijn opgeleid. Uw begeleiding is daarmee in goede handen. Tijdens het programma werkt u samen met uw fysiotherapeut om gezond en verantwoord te bewegen.
Wat levert het beweegprogramma u op? Minder stijfheid, verbeterde conditie en verantwoord bewegen.

Uw beweegprogramma bestaat uit drie stappen

Stap 1: Wanneer u de eerst stap zet, ontvangt u thuis alle informatie en een korte vragenlijst. De ingevulde vragenlijst neemt u mee naar uw eerste gesprek. Nadat de fysiotherapeut de vragen en antwoorden met u hebt doorgenomen worden de testonderdelen doorlopen. Deze testonderdelen zijn: een beweegervaringstest, een conditietest en een aantal fitheidtesten. Op basis van uw medische gegevens en de informatie uit de testen kan uw fysiotherapeut u adviseren deel te nemen aan het bewegingsprogramma en een programma op maat voor u samenstellen, of u wordt geadviseerd ergens anders te gaan trainen of u wordt geadviseerd contact op te nemen met uw huisarts of specialist.

Stap 2: gedurende twaalf weken doorloopt u een oefenprogramma waarbij de belasting geleidelijk wordt opgebouwd.
Het beweegprogramma bestaat uit drie delen:
1. Goed beginnen: U ontvangt informatie en voorlichting over artrose, bewegen en het beweegprogramma. Het belangrijkste in het inleidende programma is dat u weer plezier krijgt in bewegen. Daar zorgt u samen met uw fysiotherapeut voor. U leert ook herkennen wat normale verschijnselen zijn wanneer u bepaalde bewegingen maakt.
2. Bewegen in groepsverband: Twee maal per week vindt een bijeenkomst plaats waarbij bewogen en geoefend wordt, afhankelijk van de mogelijkheden van de groepsleden. U leert welke oefeningen u zelf kunt doen, welke activiteiten u kunt inbouwen in het dagelijks leven en welke activiteiten u eventueel na het beweegprogramma kunt gaan doen.
3. Informatie en inspiratie - individueel en in de groep: Tijdens het programma vinden er op verschillende momenten individuele gesprekken plaats. Tijdens de groepsbijeenkomsten wordt ook informatie gegeven over bewegen en gezondheid. Ook kunt u ervaringen uitwisselen over het beweegprogramma en elkaar steunen en motiveren.

Stap 3: tijdens het programma Artrose heeft u geleerd om zelfstandig en gezond te bewegen. Na 12 weken kijkt uw fysiotherapeut samen met u naar de resultaten van het beweegprogramma. U kunt daarna onder begeleiding van de fysiotherapeut bij ons blijven trainen, maar u kunt ook samen met de fysiotherapeut bespreken welke andere vormen van activiteiten er voor u geschikt zijn.

Blijven bewegen

Belangrijk is dat u na het doorlopen van het beweegprogramma blijft bewegen, dat u de fitheid en de conditie die u hebt opgebouwd blijft behouden. Daartoe is dagelijks 45 minuten matig tot intensief bewegen noodzakelijk.

naar boven